/ iStock/Getty Images
Близо 100 възпитаници на бургаската детска градина в к-с „Славейков” участваха в началото на превантивната полицейска кампания „Безопасно лято“ - част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”.

В наситения с игри и песни спортен празник те демонстрираха познанията си по пътна безопасност, безпогрешно определиха вида на различните пътни знаци, рисковите места за пресичане на пешеходци, както и правилната светофарна сигнализация за преминаване по пешеходната пътека.

Пътни полицаи с демонстрации по безопасност в хасковско училище

Специален гост на превантивното събитие бе Константин Вангелов, младши автоконтрольор в моторизирано звено Сигма” към сектор „Пътна полиция” в ОД на МВР-Бургас.

Кампанията „Безопасно лято“ - част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” има за цел предотвратяване на пътнотранспортния травматизъм през активния туристически сезон от 1 юли до 31 август, като основната контролна дейност е насочена към установяване на нарушения, пряко влияещи върху травматизма за съответната територия.

Проверки се извършват не само на водачите на превозни средства, но и на пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и водачите на АТВ и на пътни превозни средства с животинска тяга.

В населените места контролът е насочен към участъците с пешеходни пътеки и в районите с наблюдавано неправилно и рисково пресичане на пешеходци.