Созопол е най-успешната дестинация в България и топ 3 в света
Созопол е най-успешната дестинация в България и топ 3 в света / netinfo

Созопол попадна сред финалистите в престижна класация на Съвета за световен туризъм и пътуване. Българският курортен град е в челната тройка на най-желаните дестинации за посещение в света през 2015 г. Останалите двама финалисти в класацията са столицата на Словения - Любляна, и североизточното крайбрежие на Тайван. Созопол е първият български град, който не само попада в престижната класация на най- голямата световна организация за туризъм, но и влиза с достойнство в челната тройка. Градът печели номинацията с комплекса Южна крепостна стена и Кула и с културно- историческия резерват Стария Созопол. Направеното през годините в Созопол за разкриване, запазване и експониране на археологически обекти и осигуряването на достъп до една богата културно- историческа среда даде резултат, като градът получи поредното световно признание. С общите усилия на община Созопол и неправителствения сектор само за няколко години градът стана пример за добри практики в сферата на културно-историческия туризъм както на национално, така и на международно ниво.
Комплексът "Южна крепостна стена и Кула", успя да пребори 158 кандидати от цял свят. Негово голямо предимство е фактът ,че е неразривна част от Стария град, както и реализираните през последните години проекти, които оформят цялостната визия на Созопол. „От 2002 година кандидатстваме всяка година с нови проект в Съвета за световен туризъм и пътувания , но съвсем закономерно е точно тази година да бъдем номинирани в челната класация", заяви Кирил Арнаудски , председател на Фондация „ Созопол". През тези години успяхме да изградим не просто една визия, а цялостна концепция и стратегия за развитие на културно. Историческия туризъм. И всичко това не би било възможно, ако не действахме в синхрон с община Созопол, чието ръководство в лицето на Панайот Рейзи постави ясни приоритети и ги следваше упорито през годините, допълни Кирил Арнаутски .
Наградата в категорията Дестинация, в която Созопол е номиниран в първата тройка, има за цел да отбележи отличните постижения в управлението на дадена дестинация, а за нея може да кандидатства всяка страна, регион, щат или национален парк, които работят в посока създаването на по-голяма устойчивост чрез сектора на пътуванията и туризма. Критериите за оценка включват подобряването на преките икономически и социални придобивки на местните хора; съхраняването и защитата на природната и културната среда; смекчаване и адаптиране на туристическите дейности към климатичните промени и зачитането на правата на местните и хора в съответната дестинация.
Градът, който пази мощите на св. Йоан Кръстител, се състезава за първото място със словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван. „Да запазиш наследството на даден град, докато в същото време гарантираш, че градът отговаря на съвременните изисквания, винаги е предизвикателство, пишат в сайта на Съвета за Световен туризъм и Пътувания.