Скандал, последван от саморазправа, са станали между клиенти и собственик на заведение в Приморско. До напрежението се е стигнало след недоволство на клиентите, съобщи NOVA. Двете страни са дали обяснение в полицията.

В социалните мрежи бяха разпространени кадри от конфликта.

Инцидентът става на централната улица в Приморско във вторник вечерта. Три семейства с деца влезли да вечерят в голям ресторант. След два часа чакане, храната на децата не била сервирана и потърсили управителката.

Скандал и бой между хижар и туристи (ВИДЕО)

„В следващия момент пристигнаха двама господа, един по-възрастен и един по-млад и дойдоха да попитат кой създава проблеми в заведението им. Ние казахме, че не сме доволни казахме каквото не ни хареса и бяхме помолени да напуснем заведението”, разказва Мария.

„Тръгнахме си и те ни догониха на центъра”, твърди един от потърпевшите.

Ядосаният мъж във видеото е собственикът на заведението, а управителката, която го повикала, била дъщеря му. Твърди, че мъжете в компанията употребили голямо количество алкохол. 

„Почнаха да ми се представят единия като държавен служител от ХЕИ, който щял да затвори заведението. Другият ми се представяше като някакъв гангстер, който бил излязъл от затвора -12 години лежал в затвора за бомбаджийство”, заяви управител на заведението Бисер Мавраганов.

Собственикът твърди, че конфликтът ескалирал след като компанията се върнала отново в заведението. „И след това нещо те влизат в заведението и започват да заплашват дъщеря ми, че щели да ни затворят заведението и щели да ѝ счупят краката”.

Скандалът не се разминал само с вербална агресия. „Аз го удрям с външното на ръката, защото първо той ме дърпаше”, твърди Мавраганов.

Клиентите на заведението твърдят, че нямат обяснение за инцидента. Останалата част от компанията прекратила почивката си преждевременно.
NOVA