Ще се побратимяваме с Ла Сейба от Хондурас
Ще се побратимяваме с Ла Сейба от Хондурас / www.qldaccommodation.com

В 18 часа българско време днес (9. 00 часа хондураско), в сградата на общината на гр. Ла Сейба, Хондурас, председателят на Дружеството за приятелство „България-Хондурас” Спас Ташев ще връчи на кмета на града Карлос Алехандро Агилар Понсе писмо от кмета на Бургас Димитър Николов, което съдържа молба за побратимяване.

Бургаският кмет Николов направи това, след като беше информиран за желанието на Ла Сейбада се побратими с един от двата големи черноморски градове Бургас и Варна. Архитектите на това действие смятат, че то би създало възможности за разработването на съвместни културни и икономически проекти.

Ла Сейба е сред най-големите градове в Хондурас и по население е колкото Бургас. Той е най-голямото пристанище на страната на Карибско море, има международно летище и е център на туризма в региона. Близо до него тече единствената река в света, носеща името на страната ни - Рио Булгариа.

Реката е открита от българи, установили се да живеят в Хондурас след края на Първата световна война. Техните потомци, чито брой днес е между 7000 и 10000, на 24 май ще представят за пръв път българската култура на големия международен карнавал в Ла Сейба.