СДС Бургас обвинява за паметника на жертвите
СДС Бургас обвинява за паметника на жертвите / dariknews.bg

От бургаската организация на СДС обявиха, че тяхната докладна за построяване на паметник на жертвите от комунизма плаши някого, от когото зависи развитието на тази идея да се превърне в истински монумент. Ето становището на централата на „Богориди” 34, разпратено до бургаските медии, което публикуваме без редакторска намеса:

„Паметникът на жертвите на комунизма категорично плаши някого и най-вероятно това са тези, чиито са и жертвите. Това становище изразяват от СДС – Бургас, след като стана ясно, че докладната за паметника, входирана от СДС, все още не е стигнала до сесия на общинския съвет, а е срещнала необясним отпор в комисиите.

В докладната си СДС предлага в Бургас да бъде изграден  монумент на жертвите на комунистическия режим, като дори посочва определено място и прилага списък с 299 имена на бургазлии, убити заради демократичните си убеждения от 1944 до 1989 г.  Приложени са и препоръките на ЕС за отдаване почит на жертвите на комунистическите режими.

С неясни и заобиколни мотиви комисиите в местния парламент плъзнаха предложението по бюрократичната пътечка.  То е минало през постоянните комисии по устройство на територията, правната комисия и Комисията по бюджет и финанси. Комисията по устройство на територията настоява вносителите да конкретизират местоположението на паметника и да изготвят... идеен проект. Правната комисия прехвърля топката на общинска администрация, която да търси терен за монумента, а финансовата иска поименен списък на жертвите.

„Все едно сме във вица за професора, дето искал от студента да му изброи поименно хилядите жертви на атомните бомби в Хирошима и Нагасаки. Списъкът с имената вече е предоставян, предложението е минало и през администрацията, която го е съгласувала със съюзите на архитектите и художниците. Именно те са предложили като най-подходящо място в градинката до църквата „Света Богородица”.

Изискванията на комисиите са смешни и абсурдни. Явно всички се страхуват да кажат, че има жертви на комунистическия режим в Бургас и по всякакъв начин се стремят да ни откажат от идеята да почетем паметта им. На заседанието на комисията по бюджет и финанси на докладната най-яростно се е противопоставил общинският съветник от БСП Чанко Мирчев. Той се и „усъмнил”, че жертвите са толкова много.

„Сигурни сме, че даже са повече – в СДС пазим множество истории не само на загинали, а и на пострадали от режима, написани от самите тях, техни близки и наследници. Комунистическият режим у нас е обявен за престъпен със закон, обнародван в Държавен вестник на 5 май 2000 г. Законът обявява БКП за престъпна организация, виновна за потъпкването на основните човешки права, мъчения, насилие, екзекуции и нечовешки затворнически режими.

„Нали уж БСП няма нищо общо с БКП, чудно ни е защо членовете на БСП в Бургас така усилено пазят честта на режима, с който уж нямат нищо общо”, коментират седесарите. Монументът е крачка към затварянето на пропастта в българското общество, изкопана от престъпленията на комунистическия режим в България”.