Румяна Желева: Само 30 % от еврофондовете са усвоени
Румяна Желева: Само 30 % от еврофондовете са усвоени / netinfo
В първите години от членството ни в ЕС са усвоени само около 30 % от фондовете за развитие. Този процент може да се повиши след подходящо обучение и квалифицирани кадри, които знаят как да работят с институциите в Брюксел, както и да развиват местната икономика чрез проекти с финансиране от Евросъюза.

Това обяви евродепутатът от Бургас Румяна Желева на среща със студенти от университета в Олденбург, Германия. Бъдещите специалисти гостуваха на Желева в Европейския парламент, за да се запознаят с работата на евродепутатите и възможностите, които им предлага Обединена Европа. Тя фокусира вниманието на бъдещите специалисти и върху разпределението на финансите в новоприсъединилите се държави.

“България все още търси правилния път към практическото усвояване на субсидиите. Процентът в момента не е висок, но може да се подобри само с подготвени хора”, заяви евродепутатът. Желева изтъкна, че основната насока трябва да бъде подобряването на инфраструктурата у нас, която ще повлияе и на стандарта на българите. Тя изрази надежда и за възможен обмен на опит в тази сфера.