Роми вилнеят в защитена местност  Пода”
Роми вилнеят в защитена местност Пода” / БДЗП Бургас

Ромски набези застрашават  местността "Пода" в Бургас, алармират доброволците от БДЗП. Апашите нахлували на територията за да крадат кабели и по този начин увреждали местообитанията на редки и застрашени от изчезване растения и животни. 
Полицията и екип на ГЗ  е проведела спешна акция за залавяне на девет от крадците, които вдигнаха на крак природозащитници в понеделник. Крадците са засечени при извършване на редовния мониторинг на защитената местност от екипът на проект „Живот за Бургаските езера". Ромите копаели в границите на защитената територия. Като видели полицаите обаче успели да избягат от мястото. Четирима от тях се укрили във водните басейни в защитената територия сред тръстиката. Наложило се екип на Гражданска защита с лодка да гони апашите, след което те са открити и задържани. Останалите петима, обаче са избягали, нахлувайки в гнездовата колония на големия корморан и смесената чаплова колония. Това е единствената по рода си в нашата страна по Черноморското ни крайбрежие. 
Срещу задържаните ще бъде повдигнато обвинение за кражба и нарушение на закона за защитените територии. За извършване на дейност в защитена територия, която е в нарушение на режима й на опазване, физическите лица се наказват с глоба в размер от 500 до 5 000 лева.