Римски легион от I век превзема Бургас
Римски легион от I век превзема Бургас / netinfo

Автентичен римски легион от 1 век ще дефилира по централните бургаски улици на 13 юли. Легионерите ще преминат с тържествен марш по главните улици "Александровска" и "Богориди".
Тази неделя в 16.00 часа площада пред Общината ще се превърне в жива картина от 1 век. Гостите и жителите на града ще имат възможността да се запознаят отблизо с бита, обичаите и навиците на древните римляни. Над 20 автентично облечени легионери ще правят демонстрации, изпълнявайки командите на своя Пълководец. Тук ще бъдат представени и тънкостите на древните занаяти от архаичното време, ще се насладите на апетитни ястия от римската кухня.
Малко по-късно от 19.00 часа участниците ще оживят централните улици с тържествен марш-парад. Легионерите ще се отправят към Морската градина, където ще се състои заключителната част на възстановката от 20.00 часа на терасата до КЦ "Морско казино".
Ден по-рано /12-ти юли/ в Археологическия резерват "Деултум" сред останките на античната колония ще "оживеят" древни ритуали, весталки, легионери, патриции и знатни римляни. Демонстрациите на легионерите ще бъдат придружени с възстановки на типичните за това време занаяти - ковачество, монетосечене и др., стрелби с лък, дегустации на древноримска кухня, представяне на римска сватба и др.
Сред останките на Античните терми в светилището на трите нимфи денят ще приключи с изпълнението на Джаз формация - Бургас.