Як контрол на електромагнитните лъчения
Як контрол на електромагнитните лъчения / dariknews.bg

От днес започва работа мониторинговата станция за контрол на електромагнитното поле,  която  общината закупи преди месец.Апаратът ще бъде поставен в ОУ „Найден Геров” в к-с „Меден рудник”. Станцията  е мобилна и може да замерва електромагнитни лъчения /ЕМЛ/ в различни „горещи” точки из целия град. Вече са готови графикът и списъкът с обектите, в които ще бъде позициониран апаратът.

С приоритет са детските заведения и училищата в града. Те са определени в зависимост от близостта им до базови станции и антени на мобилните оператори, както и предаватели на ефирни радиа и телевизии, а редът им в списъка е според постъпване на жалбите в Общината.

Мобилната станция ще бъде поставена  в помещения с пряка видимост към клетките на GSM операторите за период от 3 дни. При отчитане на стойности над пределно допустимите, ще се правят допълнителни замервания за конкретизиране на източника, след което като крайна мярка се предвижда дори демонтиране на съответния излъчвател. Данните ще се свалят всеки ден в графичен и табличен вид и ще бъдат публикувани на сайта на общината.