Промяна в Закона за защита от шума иска общественият посредник на Бургас
Промяна в Закона за защита от шума иска общественият посредник на Бургас / netinfo
Промяна в Закона за защита от шума иска общественият посредник на Бургас
49251
Промяна в Закона за защита от шума иска общественият посредник на Бургас
  • Промяна в Закона за защита от шума иска общественият посредник на Бургас

За текстове в Закона за защита от шума в околната среда, които да възлагат контролиращи функции на общините настоява обмудсманът на Бургас Таньо Атанасов. Общественият посредник предлага на Общинския съвет на града да инициира процедура за законодателна промяна с оглед защитаване правото на спокойствие и нощен сън на гражданите.

Предишният местен парламент е отхвърлил предложението с мотива, че това не влиза в правомощията на органа за самоуправление. Ананасов заяви, че на вчерашното заседание на Постоянната комисия по общественост ред сигурност и безопасност на движението е срещнал разбиране от общинските съветници.

Промяната е наложителна според омбудсмана, защото на практика липсва инструмент с който да бъде установено шумовото нарушение в момента и да се наложат съответните санкции на нарушителите -заведения за хранене, нощни клубове и дискотеки. Практиката е доказала, че държавният орган, в случая РЗИ, не може да извършва контролната дейност заради спецификата на работното време на институцията и часовете в които се осъществява шумовия терор.

Няколко колективни жалби на семейства от ул. Шейново и "Цар Иван Шишман" са подадени през 2011 г.свързани със шумовото замърсяване от нощния клуб Джубокс. Документа е подписан от 66 души. Продължава и сагата на живеещите близо до ресторант "Каса Вино", пише в отчета на обществения посредник за 2011 г.

Омбудсманът предвижда и организирането на гражданска подписка в общината в подкрепа на исканите промени.