/ iStock/Getty Images
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група за трафик на хора с цел използването им за развратни действия – предлагане на сексуални услуги срещу заплащане.

Тримата са задържани на 4 февруари на територията на гр. Бургас при специализирана полицейска операция на Сектор БОП-Бургас към отдел „Югоизточен“ при ГДБОП-МВР под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

К. И. е привлечен като ръководител на организирана престъпната група. Според събраните до момента доказателства тя е действала от август 2021 г. до 04.02.2022 г. на територията на Република България, като е била създадена да върши с користна цел престъпления , а именно - трафик на хора. За ръководене на организирана престъпна група НК предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години.

За участие в групата са обвинени Н. И. и А. Л., за което могат да получат наказания „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ на тримата обвиняеми.

В открито заседание съдът определи най-тежката мярка за обвинения като ръководител на престъпното сдружение и „домашен арест“ за привлечените към наказателна отговорност като участници в групата.