През това лято морето в Лозенец ще е чисто
През това лято морето в Лозенец ще е чисто / Веселин Максимов
През това лято морето в Лозенец ще е чисто
85272
През това лято морето в Лозенец ще е чисто
  • През това лято морето в Лозенец ще е чисто

Случаят „Лозенец" тази година няма да се повтори. През лятото морето там ще бъде чисто, обеща министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. С решение на Управителния съвет на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и водите са отпуснати 746 000 лева за построяване на съоръжението. Целта е то да поема и съдържа отпадните води от отдавна презастроения курорт, които затрудняват работата по пречистване. Те ще престояват там през активната част от деня, уточни министър Василева.

За по-малко от шест месеца съвместна работа между Община Царево, Община Бургас, ВиК Бургас и Министерството на екологията, проблемът бил открит и започнали консултации как може да бъде решен, така че плажът в Лозенец да не бъде зазърсяван с отпадни води и фекалии, както през миналото лято, когато къпането в края на сезона беше забранено и много отпуски се провалиха, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

Проектът вече е внесен за одобрение в министерството на околната среда и водите, предстои избиране на изпълнител. Резервоарът сигурно ще заработи точно преди активния летен туристически сезон.

Чуйте звуковия файл