Полупенсионерската прогноза за времето на Хремавия облак
Полупенсионерската прогноза за времето на Хремавия облак / netinfo
Прогнозата за времето достига до вас благодарение на вожда на племето на синоптиците Хремавия облак.

Станал рано прочутият синоптик, нахлузил панталона от еленска кожа, обул мокасините от вълча кожа, вързал колана от кожата на питон, провесил на него кесията от кесиите на овен, сложил елека от меча кожа, накрая метнал пончото от бизонска кожа и перата от орлови пера...пък после излязъл на двора.

Не щеш ли там се спънал в един дядо...ама, дядо от всякъде, където го погледнеш.

Дядката се припичал под ранното слънце направо върху моравата.

Момче, направи едно кафе и ми донеси чаша вода, че снощи с туй шишарково уиски си изгорих дроба- обърнал се старецът към вожда.

Хремавия облак буквално зинал, ченетата му се отделили толкова много едно от друго, че една разсеяна муха за малко да нахлуе в устната кухина на индианеца, ама в последния момент вниманието и било привлечено от една конска фъшкия и отлетяла, та се не видяла.

Вождът сменил посоката на движение и се запътил към кухненския блок на шатрата си, за да вземе все пак вода, но се препънал в нов дядо, който мажел едра баба с плажно масло.

Айде бе момче, къде се губиш..я, донеси тук по един фреш от шишарки, че с мадамата ожадняхме от масажи – викнал строго дядо номер две.

Хремавия облак чак се защипал по бузата, за да се увери, че не сънува, но в този момент някаква старица завикала.

Ей, момче..стига си се чесало, ами ела да ми пренесеш куфарите, че сили не ми останаха, целия гардероб си нося, зер две седмици ще съм тук.

Вождът на синоптиците се поогледал и видял, че пред шатрата му са позиционирани поне петдесетина старци в различни степени на отпускарско разложение и усетил как кръвното му се вдига, а миролюбието му достига нулеви стойности, демек спада.

Какви сте вие, бе...и какво правите в моя двор – изревал върховният синоптик, игнорирайки възможността да го сметнат за нелюбезен домакин.

Как какво- отвърнал един внушителен старец. Ние сме членове на пенсионерския клуб „Стара чанта, ама лачена” и сме тук по социалната програма, финансирана от бюджетния излишък. От социалното министерство ни направиха кастинг за ваканцията, платили са на племенния ви шаман Куция бизон и той ни посрещна и ни настани тук...каза, че това е най-представителното място в селото и че домакините с радост ще ни обслужат. Апропо, не е ли време за закуска ол инклузив – попитал говорителят на старците.

Хремавия облак първо прежълтял, после почервенял, постепенно пребледнял и накрая надул бойния си рог. Светкавично на поляната пред дома му се появили личните му гвардейци, наричани „Свирепите дюстабанлии”

Скъпи мои плоски табани, с вас ще ходим при шамана да му направим анкетна комисия – обяснил им мисията вождът и заедно хукнали към шатрата на Куция бизон. Там заварили духовния лидер на племето да лекува две млади индианки, които били обсебени от зли сили, та се налагало да ги масажира на голо за по-голям ефект.

Шамане – изревал гороломно вождът – какво ще кажеш в своя защита ?????

Ама, вожде..успокой се, де...този път всичко е наред...политически балансирано отвърнал Куция бизон и добавил – тази почтени старци са построили толкова блага за племената си през годините и сега ние им правим жест, като разпределяме малка част от бюджетния излишък, за да им осигурим една ваканция в залеза на дните им. Така че те са напълно безплатно тук. Е, от социалното министерство платиха на мен, но аз реших да споделим радостта от това да правим добро на хората и ги настаних при тебе...

Шамане – гневно отвърнал Хремавия облак. Заради поредната ти далавера смятам да те пратя на почивка до края на дните ти в племенната пещера „Тъмната дупка” .

Плоски табани мои, водете го този мошеник – наредил вождът на своята гвардия „Свирепите дюстабанлии”

Милост, вожде...ще прибера старците в моята шатра, ама ще им сложа минимална такса за една нощувка – примолил се шаманът.

Тръгвай към пещерата мизерник такъв - заповядал Храмавия облак, на което Куция бизон почти с плач отвърнал.

Милост, вожде...връщам парите и взимам старците безплатно.

Така този безмислен разход от бюджетния излишък не бил направен, а старците били настанени за две седмици в личните покои на един от авторите на идеята за пенсионерска ваканция в залеза на дните на неколцина дядовци и бабки.

Хремавия облак отишъл до центъра на селото, където с триене на две цепеници една в друга запалил огън и ми пратил прогнозата за времето с димни сигнали, от които аз разгадах следното.

Ооо, бледолики. Слънчевия реотан ще ви грее цял ден, по небесните савани няма да има облачни бизони, Оня, Що Духа ще е много слаб, а на гости ще ви дойдат минимум 15 и максимум 20 от Синовете на Великата печка.

Аз казах хау!!!