Павел Маринов: Бургас дава възможности за спорт и туризъм през цялата година
Павел Маринов: Бургас дава възможности за спорт и туризъм през цялата година / Красимир Калудов
Павел Мариов: Бургас дава възможности за спорт и туризъм през цялата година
47262
Павел Мариов: Бургас дава възможности за спорт и туризъм през цялата година
  • Павел Мариов: Бургас дава възможности за спорт и туризъм през цялата година

Уникален гребен маратон се проведе в неделя в Бургаския залив. Седем души се качиха на каяците, за да преминат през тринайсет километровата дистанция между яхт-пристанището и остров „Света Анастасия".

Най-голям интерес предизвикаха боксовата легенда Рашко Ломски и световният шампион по борба Елис Гури.

Автор на нестандартната идея, организатор на проявата и участник в маратона е управителят на Института по регионални стратегии Павел Маринов, който разказа накратко за смисъла на проявата.

Г-н Маринов , каква точно е идеята на тази спортна надпревара?

Идеята е не да се надпреварваме, а да покажем, че  е възможно приетите за летни спортове, свързани с водата, да бъдат прилагани в студеното зимно време.

Най-важното нещо, което искаме да демонстрираме е, че всичко е възможно, щом се спазват правилата за сигурност и безопасност. Спазват ли се тези правила, нещата могат да носят удоволствие и полза и да няма вреда за никой, най-вече за спортистите  и младежта. Надяваме се да доразвием тази концепция за прилагане в студеното време на летните спортове, да превърнем това в школа за подрастващите, да развием морски дух в най-младото поколение в Бургас и не само в Бургас.

Какво е вашето послание?

Другият аспект на това, коетой искаме да демонстрираме, като  начало е сособеният състав на групата.

В нея има представители на северното морско крайбрежие от Каварна и от западното морско крайбрежие от Албания в лицето на световния шампион на България Елис Гури.

Това преодоляване на границите в рамките на нашия полуострлов, осигуряването на контакти, създаването на общност за морето, а не само на сушата, е също наша цел. Показваме възможността да се обиколи Бургаски залив през зимата, да отворим възможността да се ползва Бургас и градовете около него за туризъм през зимата, това са нашите амбиции, които живот и здраве ще демонстрираме пред хората.

Ще участват ли и други знакови фигури в следващите издания на гребния маратон?

Във вашия въпрос има предложение и аз ще го използвам. Във всеки следващ тур ще се стараем да вкараме нови и нови лица, които с удоволствие ще се включат в това мероприятие.