Бебето е момиче, а майката му е дала име като своето - в момента и двете се намират в болница и състоянието им е добро
Парамедикът Борислав Караниколов сам изроди бебе в линейка в центъра на Бургас, съобщиха от Съюза на парамедиците в България.

Случаят е от 22 февруари. Филиалът за спешна медицинска помощ в община Средец, където Караниколов е бил на смяна, получава обаждане за започнало раждане от село Орлинци.

Бременна жена с близнаци роди едното бебе в линейката, а другото - в болницата в Бургас (ВИДЕО)

"Жената ни чакаше в центъра на селото. Качихме я, имаше контракции. Докато пътувахме, контракциите станаха на 2-3 минути и бебето се роди две минути преди да стигнем болницата", разказа Борислав Караниколов.

Съюза на парамедиците в България

Това се случва на кръстовище "Трапезица", което се намира на метри от Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас, докато линейката се движи с включени сирени към болницата.

"Детето изплака почти веднага. Тези няколко минути ми се сториха много дълги", каза парамедикът. Бебето е момиче, а майката му е дала име като своето. В момента и двете се намират в болницата в Бургас и състоянието им е добро, допълниха от Съюза на парамедиците.

Борислав Караниколов е придобил професията си в бургаския Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Работи като парамедик на линейка от година и половина. През курортния сезон помага в лекарски кабинет, оказва спешна помощ и на футболни мачове. 

По време на транспорт: Фелдшер изроди здраво момченце в линейка (СНИМКА)

Постъпката на Борислав е поредното доказателство, че мястото на парамедика е в "Спешната помощ" при ясно определени правила и задължения, които трябва да носи. Колегите са отлично подготвени за реакция при спешни състояния, катастрофи, битови инциденти.

БГНЕС

Нашата работа за регулирането на професията продължава, защото е недопустимо при трайно незаети 45% от местата в "Спешната помощ", техните умения да не се използват.

Парамедикът е гръбнак на системата на "Спешната помощ" в цяла Европа, допълниха от Съюза на парамедиците в България.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Галя Тенева, БТА