От Пристанището определиха депутатски критики като лъжи
От Пристанището определиха депутатски критики като лъжи / Веселин Максимов

В района на Морска гара  от две години не се обработва сяра, а от година и половина не се товари скрап. По този начин изпълнителният директор на пристанище Бургас Николай Тишев отговори на обвиненията на депутати от ГЕРБ, че зоната около пасажерския терминал е превърната  в отблъскващо за туристите от круизните кораби място.

Г-н Тишев  отхвърли и обвиненията, че заради строгия пропускателен режим е било попречено на туристите през уикенда да посетят остров Света Анастасия.

Проверката по случая, която е разпоредил пристанищния шеф, е установила, че корабът „Кук“ е бил пренасочен от пристана на Моста към 7 корабно място, заради бурното море. Пропускането на туристите във вътрешността на порта е било възможно само след проверка на личните им документи, заради изискванията за сигурност.

За да има възможност за реакция при такива случаи, от пристанището преди два месеца са предложили на Община Бургас да подпишат договор, но предложението им е останало без отговор –коментира Николай Тишев.

Изпълнителният директор на пристанището отказа да носи отговорност за това, че пристанът на Моста, където са вложени 300 000 лева, не е в състояние да приема кораби с туристи, желаещи да посетят остров Света Анастасия.

От порта са предложили два автобуса да превозват туристите от входа на пристанищния оператор до Морска гара. За в бъдеще, обаче, за всеки пасажер пристанището трябва да получава по 0.60 евроцента такса по силата на тарифите за услугите на компанията.

Заместник-кметът по въпросите на културата Йорданка Ананиева коментира, че в общинска администрация до момента не е пристигал какъвто и да било договор. Тя обяви, че туристически курсове до острова ще бъдат изпълнявани, но при подходящи климатични условия.