НАП Бургас
НАП Бургас / Архив
От днес НАП Бургас прекратява временно консултациите с клиенти на място, осъществявани всеси четвъртък от седмицата.Данъчните съветват да се избягват лични посещения в офисите на дирекцията заради ситуацията, свързана с корона вируса,  като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършвани изцяло по електронен път без такса.

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) имат достъп до предварително попълнена информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.

Срокът за подаването на декларацията е 30 април 2020 г., като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март, припомнят от приходната агенция. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения. 

Нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си електронно – чрез ПИК или електронен подпис. Това се отнася също и за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цена по тарифите на съответния оператор.