Горан Горанов
Горан Горанов / Снимка: Архив
Три месеца след смъртта на Горан: Порицания за петима надзиратели
Петима надзиратели от бургаския затвор са наказани с порицание за смъртта на 32-годишният Горан Горанов. Това съобщиха пред Дарик-Бургас отлично осведомени.

Горан, който е бивш европейски по борба за кадети, изтърпяваше присъда от две години и половина, именно за нападението над надзирател. Той бе открит мъртъв в килията си на 25 март т.г. По думите на адвокат Захари Кирилов ,ангажиран от семейството на покойника, затворникът издъхнал в адски мъки, а парчета кожа от тялото му буквално са се свлекли от високото налягане на пара, избила от изкъртена парна инсталация.

Окръжната прокуратура образува досъдебно производство за смъртта на Горан, то трябваше да бъде финализирано миналия месец, но магистратурата настоя за удължаване на срока на разследването. Вътрешната проверка в затвора обаче установи, пропуски в работата на длъжностните лица, осъществяващи охраната по време на инцидента. На всички тях е наложено дисциплинарно наказание. „Трябва да има обвиняеми по това дело”, заяви адвокат Захари Кирилов.

Междувременно в бургаския затвор тече и още една проверка- за смъртта на 29-годишния Вальо Минчев от Нова Загора, който се обеси в килията си с примка, направена от парче от чаршаф. Хипотезата – инцидентът да е свързан след употреба на наркотици и последваща групови изпълнения, към момента не се потвърждава.

Междувременно тази седмица зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов е пристигнал, за да се запознае на място с условията в бургаския затвор и в общежитието в Дебелт, съобщиха за Дарик- Бургас отлично информирани източници. Проф. Проданов бил придружаван от екип от правосъдното министерство.