Най-дългото българско хоро в Слънчев бряг
Най-дългото българско хоро в Слънчев бряг / netinfo

Българи и чужденци ще се хванат на най-дългото хоро в Слънчев бряг на голям фолклорен празник днес. Очаква се шареното хоро да достигне няколко километра.

Инициативата за тази проява е на фолкпевеца Илия Луков. Тя се провежда за пръв път в Слънчев бряг със съдействието на председателя на Общински съвет-Несебър Димитър Янков и изпълнителният директор на “Слънчев бряг” АД Малина Бакалова.

Деца в национални носии ще подаряват национални флагчета на участниците в хорото. Към него ще присъединят и фолклорни танцови състави и изпълнители от курорта, уточниха организаторите.

Празникът ще започне с уроци по български народни танци от 20 часа днес на централния площад пред административната дирекция в Слънчев бряг. Открит спектакъл на площада ще изнесат  Илия Луков, ансамбъл и оркестър “Пирина” и млади изпълнители от фолклорната школа в Котел. На финала всички туристи в курорта ще могат да се включат заедно с професионалните танцьори в голямото хоро. То ще започне от централния курортен площад и през битов комплекс “Чучура” ще се извие по алеите на Слънчев бряг за популяризиране на българския автентичен фолклор.

След Слънчев бряг, хоро ще се извие утре в Бургас.