местни избори
местни избори

Навреме и без сигнали за изборни нарушения започна вотът за избор на кметове в пет общини в областта на втори тур. В Созопол секционните избирателни комисии отвориха за балотажа между Тихомир Янакиев от БСП и кандидатът на ГЕРБ Красимира Германова, която има три мандата като председател на Общински съвет – Созопол.

В Средец също избират кмет на втори тур, след като нито един от кандидатите не премина бариерата от 50%. Там в надпреварата за кметското място се изправят досегашният кмет Иван Жабов и независимият Живко Гърков, подкрепен от СДС, който е и бивш шеф на пожарната в града.

В Приморско жителите изпратиха на балотаж Димитър Германов от ГЕРБ срещу Стоян Василев от местната коалиция между Воля и БЗНС – МИР. Кмет на първи тур не успяха да изберат и в Сунгурларе.За кметското място там кандидатите са на ДПС и ГЕРБ – Хатидже Георгиева и Георги Кенов.

Дългогодишният кмет на Карнобат Георги Димитров също не успя да спечели изборите. С близък до неговия резултат беше Тодор Байчев от БСП, който прави втори опит да седне на кметския стол.