"Ако сега бъде приет, ще обърка целия сезон.Не може с лека ръка се лишим от 17% от бюджета, колкото дава туризма", каза кметът на Созопол Панайот Рейзи.
"Ако сега бъде приет, ще обърка целия сезон.Не може с лека ръка се лишим от 17% от бюджета, колкото дава туризма", каза кметът на Созопол Панайот Рейзи. / Снимка: Лалка Димитрова
Министърът на туризма Николина Ангелкова подкрепи общините от Южното Черноморие в искането им вицепремиерът Валери Симеонов да отложи закона за шума. По инициатива на Ангелкова днес в Бургас се събраха кметове и представители на държавните институции в региона, които поставиха на дневен ред именно въпроса със спорния законопроект.

Общините настояха вносителите да го оттеглят за есента или зимата, но задължително след провеждането на широк обществен дебат.

„Със сигурност това, което ние препоръчваме, е много внимателно едни такива инициативи да се съобщават и артикулират. Защото ние в момента работим за лято 2019 г. И разговаряме както с големите туроператори, с които сме в сътрудничество, така и с различни авиокомпании, които също се интересуват от законодателните инициативи в страната ни. Проверки трябва да има, трябва да се спазва закона“, каза Ангелкова и допълни: "Но всяка една рестрикция влияе на туристите. Не можем да поставим под общ знаменател всички курорти".

Министърът посочи, че трябва да има места и за почивка и културен туризъм, но и за развлечения. „Слънчев бряг като цяло е познат като място за забавление и се предпочита от млади хора. Добре е да отговорим на нуждите на отделните групи туристи, които посещават нашата страна“, аргументира се тя.

Ангелкова също поиска темата да бъде подложена на обсъждане. „За мен е много важно всички тези промени да бъдат максимално широко обсъдени с всички заинтересовани страни. Законът трябва да се спазва, но със сигурност към една такава драстична промяна може да се очаква въздействие върху сезона. За да можем да избегнем сътресение, е хубаво тези промени да бъдат обсъдени“, каза тя.

Кметът на Бургас Димитър Николов ще постави темата за обсъждане в Националното сдружение на общините.

"Ако сега бъде приет, ще обърка целия сезон. Туроператри, хотелиери и ресторантьори вече са си направили програмата. Нормално беше преди това да се направят срещи с кметове и хората в бранша. Не може с лека ръка се лишим от 17% от бюджета, колкото дава туризмът", заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи.