Созопол
Созопол
Остров „Свети свети Кирик и Юлита” край Созопол ще бъде преобразен в в партньорство с Лувъра в остров на изкуствата. Той продължава да бъде приоритет на държавата и Министерството на културата, и няма да бъде прехвърлен на общината.

„Експерти от Лувъра проявяват интерес за инвестиции в културния обект. В това ни увериха и от Министерството на културата. Подобен проект ще бъде от голяма полза за община Созопол и нейните жители, сериозната инвестиция ще даде и тласък за туризма в региона.“, заявяват народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Диана Саватева, които се оправили официално питане по казуса до ресорното министерство.

Министър Боил Банов обяви идеята след среща в Париж с френският му колега Франк Ристер в началото на тази година. Проектът предвижда сътрудничество със световноизвестния френски музеи, както и партньорства с други европейски институции.

С превръщането му в арт зона  ще могат да бъдат осъществявани множество културни събития, изложби, съчетаване на археология със съвременни изкуства.