Люба Ханджиева, личен архив
Люба Ханджиева, личен архив / netinfo
Любените шапки, история
96513
Любените шапки, история
  • Любените шапки, история
Бургаският музей организира кампания по събирането на дамски и мъжки официални тоалети от началото на миналия век. Оттам разбрахме, че в етнографската експозиция вече е направено и първото дарение за бъдещата изложба, чиято дата все още се уточнява.

11 прекрасни шапки се съхраняват внимателно от етнографите на културния институт. Те са дарени от Люба Ханджиева, която ги е запазила като скъп спомен от своята баба.
 

Любените шапки
Снимки: РИМ Бургас

"На баба ми Сянка бяха. Носила ги е преди войната. Тя ги беше запазила. След кончината й аз ги запазих. Имат огромна стойност за мен. Предполагам, че в музея ще ги съхраняват по-добре от мен, а и така ще могат да ги видят повече хора. Любимата ми шапка е малка, черна с прекрасни панделки отзад. Всички шапки са от филц, тук-там молците са си „свършили работата“. Две от шапките не са на моята баба, а на нейни приятелки“, каза Люба пред "Дарик". Цялото интервю с нея, чуйте в звуковия файл.  

Очаква се през май РИМ – Бургас да представи изложба на вечерни дамски тоалети и официални мъжки костюми, носени в периода от 30-те до 80-те години на ХХ век. Целта е да бъде представен по-пълно и цветно животът на нашия град в миналото, казват от музея.
 

Любените шапки
Снимки: РИМ Бургас

Специалистите се обръщат с молба към всички бургазлии, които пазят своите официални облекла, както и снимки от това време, и са склонни да ги предоставят, да отидат в Етнографския музей, на ул. „Славянска” 69.