/ DarikNews.bg, архив
„При тегленето на парични суми по време на празници има по-голям риск от кражби, тъй като се ползват външни банкомати. Точно в такива периоди е най-вероятно да бъдат поставени скимиращи устройства, които могат да копират данните от картата ви и да откраднат пин кода”- За това предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Специалистите съветват клиентите, да бъдат внимателни и да съблюдават всички правила за финансовата си сигурност, както при трансакции на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, така и при загуба или кражба на картата.

„В случай на неуспешен опит за теглене от АТМ устройство, но отчетени и неотменени трансакции, както и при установено неправомерно източване на средства от сметката, съществуват механизми за възстановяване на сумите”, съобщават от КЗП. От комисията напомнят на клиентите, че ако на екрана на банкомата се появи надпис, че трансакцията е неуспешна и не може да бъде извършена в момента, а парите са отчетени като изтеглени, задължително да позвънят в кол центъра на банката, която е издала картата.

„В случай, че не успеете да се свържете, в първия работен ден посетете най-близкия клон на банката и подайте възражение. В 14-дневен срок следва да получите отговор”, съветват от КЗП.

Има и още един механизъм: „Ако не ви удовлетворява, можете да се обърнете за съдействие към функциониращата към КЗП Помирителна комисия за платежни спорове”.