Корабостроителницата - 147 души на улицата, всеки ден
Корабостроителницата - 147 души на улицата, всеки ден / netinfo

Всичките 147 работници от бургаската корабостроителница ще излизат всеки ден в 12.00 часа на улицата, пред сградата на Първа инвестиционна банка. От 19 декември те ще започнат в знак на протест срещу своя работодател да блокират и пътни артерии на града. 
Заедно с омбудсмана Таньо Атанасов те няма да се отажат да извидват изпълнителния директор на предприятието Диян Маринов Дянков, който се покри както от служителите, съкратени преди празниците, така и от държавните институции. 
Това беше причината минути след срещата им с областният управител на Бургас - Павел Маринов и началникът на областната инспекция Павлин Васков те да се съберат пред сградата на банката, в чието ръководство Дянков участва.
Те очакваха да го открият там, за да да поискат парите си, както и обяснения за масовото уволнение в Бургаски корабостроителници. От охраната обаче получиха отговор, че Дянков е в София.
Оказа се, че шефът на корабостроителницата е неоткриваем, а решение на проблема на този етап няма. Две адвокатски кантори вече са се свързали с обществения посредник Таньо Атанасов, готови да поемат безвъзмездно защитата на работниците, които от 4 месеца не са получавали заплати.

Голяма част от тях са прекарали близо 40 години от живота си в предприятието, болшинството със семействата си. "Консултирах се с адвокат, който е категоричен че при съдебен спор ще спечеля делото. По закон аз съм в процедура по ин витро лечение и нямат право да ме уволняват. И да спечеля делото обаче няма къде да ме върнат", споделя 45-годишната Катя, която със съпруга си от години работи в корабния завод. От два месеца семейството се храни по веднъж на ден, нямат и ток.
Областният управител обеща на ощетените да намери работодателят им дори с полиция и им препоръча да се доверят на дъражавата за съдействие на този етап. 
Бургаската прокуратура и сега работи по случая. Единственото нещо, което трябва да се установи след приключването на настоящата проверка е има ли въобще престъпление и ако има - какво точно е то. От своя страна шефът на Инспекцията по труда - инж. Васков, твърди, че от Корабостроителния завод погазили закона, защото не уведомили предварително за масовите съкращения. Инспекцията вече опита да направи проверка, но разбира се безуспешно, тъй като няма кого да провери. Инж. Васков обяви, че вече е разпоредил подготвянето на 147 акта за по 10 000 лв. за работодателя. 
На този етап остава един основен въпрос - кой е собственикът на Корабостроителния завод в Бургас. Все още не може да се твърди, от законова гледна точка извършил ли е нарушение като е съкратил работниците в него.
Ясно е само, че десетки бургазлии остават на улицата преди Коледа, месеци преди пенсия и без заплати, също от месеци.