"Отводняват се хотели в Царево", допълни той
Оперативната обстановка като цяло в страната е нормална, съобщи пред журналисти главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) - МВР.

Той посочи, че основният фокус на дирекцията в момента е Царево, за да се помогне на хората, които бяха засегнати от наводнението. „Днес продължава отводняването на хотели и гаражи, вчера бяха отводнени всички къщи, за които имахме сигнали“, каза Джартов. Той допълни, че екипите на пожарната работят и на един от язовирите до града, за да не се допусне повишаване на нивото му, като отбеляза, че стените на двата язовира над Царево са в тежко състояние.

След водния ад по Черноморието – армията е на място, щетите са огромни, свидетелски разкази (СНИМКИ/ВИДЕО)

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева връчи днес на гл. комисар Джартов договора за субсидия на стратегически проект за подобряване управлението на реакциите в случай на природни бедствия в граничния регион България – Сърбия, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество (ИНТЕРРЕГ V-А) България – Сърбия 2021-2027.

Директорът на пожарната обясни, че ГДПБЗН ще получи 16 автомобила, които са за аварийно-спасителна дейност, като ще се реновира и центърът за професионална подготовка в Монтана. „Той е на световно ниво, провеждаме обучения постоянно там, а в началото на октомври ще има обучение, което е по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС и е свързано с дейностите по издирване и спасяване“, допълни Джартов.
Константин Костов, БТА