Кметът на Бургас: Няма да променим решението си за референдума
Кметът на Бургас: Няма да променим решението си за референдума / netinfo

Решението за референдума за петролопровода Бургас-Александруполис няма да се промени, той ще се проведе, друг е въпросът кой как ще гласува на този референдум, каза в предаването „Кой говори” кметът на Бургас Димитър Николов.

Безпокойството на бургазлии и общинските съветници, които са гласували за решението на референдума е, че много се избързва с тази материя без предварително да се направи обсъждане, допитване до бургаските граждани, да се привлекат експерти от Бургас, където има най-много специалисти по транспортиране на нефт у нас, допълни бургаският кмет.

Специалистите и най-вече компанията, която ще строи петролопровода, трябва да кажат как гарантират, че няма да се разлива нефт и каква е технологията, която обезпечава тази гаранция. Ние се страхуваме от неизвестността.

Компанията е регистрирана само преди няколко дни, все още няма изготвен проект за петролопровода, няма технико-икономическа обосновка на проекта и тя ще бъде изготвена в следващите шест месеца, обясни Стефан Гунчев, председател на българската компания, която участва в Международната проектна компания за петролопровода и началник на политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Освен това в бургаския залив се проектира още един петролопровод, АМБО Бургас–Вльора.