Йордан Ефтимов е новият носител на Фотевата награда
Йордан Ефтимов е новият носител на Фотевата награда / netinfo

В драматичен театър "Адриана Будевска" се състоя церемония по връчване на наградите от литературния конкурс "Христо Фотев". Това стана на 25 март 2014-та, когато поетът щеше да навърши 80 години.

В конкурса участваха над 130 автори със 140 стихосбирки. В благородното състезание за Фотевата награда се включиха едни от най-именитите съвременни поети на България. Зам.-кметът Йорданка Ананиева връчи голямото отличие на Йордан Ефтимов - преподавател в Нов български университет, д-р на филологическите науки, за стихосбирката "Сърцето не е създател". Победителят получи 2000 лв., осигурени от Община Бургас, с които може да финансира свой следващ проект. Присъдени са и два съпътстващи приза: на Едвин Сугарев за "Сезонът на прашилото" и на Сашо Серафимов за "Старците умират в края на света". Най-добрата стихосбирка избра жури в състав: Руслан Карагьозов, Роза Боянова, Иван Сухиванов, Георги Ингилизов и Рада Панчовска. Сред петимата автори - финалисти попадна 37-годишният бургазлия Иво Рафаилов с новата си книга "Изброими изкушения".

Официалната церемония започна със спектакъл по стихове на самия Христо Фотев. В нея участваха проф. Михаил Неделчев и Недялко Йорданов.