Природозащитници алармираха, че на емблематичния Шофьорски плаж в защитена местност Алепу е поставена ограда и най-вероятно отново ще се лее бетон. Оказва се обаче, че ще се изгражда екокъмпинг.

„Намираме се върху урбанизирана земя. Тук предстои да бъде изграден екологично съобразен глемпинг, състоящ се от 15 палатки, разположена към абсолютно законно притежавана и придобита земя”, обясни за БГНЕС Димитър Димитров, представител на инвеститора .

След получен сигнал за започнало строителство от обществени организации са извършили проверка и са установили, че процедурите са спазени.

„По-добре е да се изграждат обекти, които са екосъбразни, отколкото да се лее бетон по подобни места, така че за мен е много по-голямо нарушение тук надолу по целия плаж да е пълно с каравани и да спират безразборно”, обяви Бисер Русимов от ОЗБГ.

От екоинспекцията в Бургас временно са спрели изграждането на къмпинга.

„Фирмата след днешно уведомление им е определена процедура и тя е преценка необходимостта от ОВОС”, съобщи Зина Стойкова, изпълнява правомощията на директор на РИОСВ-Бургас.

Фирмата инвеститор заяви, че си търсят правата по съдебен път, а странното държане на служителите на РИОСВ и зачестилите проверки ги карат да си мислим, че са засегнали интересите на някой, който не иска тук да бъде нещо екосъобразно, а иска да е поредния бетонов палат. 
БГНЕС