/ Община Поморие
Утре ще разгледат предложението на кмета
Утре Общински съвет-Поморие ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде разгледана единствена точка - предложение за дарение на 5 000 евро за парижката катедрала „Нотр Дам дьо Пари”, наричана още „Парижката Света Богородица“.

Наши реставратори може да помагат за възстановяването на Нотр Дам

Предложението е на кмета Иван Алексиев и е по повод трагичния инцидент, опожарил част от световноизвестния готически храм. „Парижката Света Богородица“ е построена е през 1345 г. в центъра на Париж, като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена.

Най-ценните артефакти в Нотр Дам са били спасени (ВИДЕО)

Скулптурната украса на фасадата се смята за една от най-красивите в света. Това е и мястото, където Наполеон I е коронясан като император. Огнената стихия от 15 април 2019 г. унищожи голяма част от покрива на централния корпус на сградата и доведе до рухване на заострения, висок близо 100 м. връх на катедралата.

Нотр Дам - сърцето на Париж, вече почти не съществува (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Като част от европейското семейство, споделящо общ дом и ценности, считам че е дълг на всеки един от нас да бъде съпричастен към грижата за опазване на културно - историческите и религиозни ценности, каквато е и вечният символ на Париж - „Нотр Дам дьо Пари”.

Нека с този акт на дарение изкажем своята съпричастност към значимия паметник на френската и европейска култура”, пише в докладната си кметът Иван Алексиев.