/ БГНЕС
Конструкцията на парижката катедрала "Нотр Дам" е устойчива след пожара, но са открити уязвими места, особено на нивото на свода, предаде Франс прес, цитирайки държавния секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес.
 
Спасяването на катедралата беше въпрос на четвърт час до половин час, добави държавният секретар, като похвали смелостта на пожарникарите.

Макрон обеща: Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена до 5 години

Нотр Дам
БГНЕС


360-градусова снимка показва страховитите щети след пожара в „Нотр Дам“ - вижте тук

След като пожарът вече е потушен, основната цел е да се предотврати появата на нови слаби места, подчерта Нунес на пресконференция, говорейки близо до катедралата.
 
Като цяло конструкцията е устойчива, но има уязвими места на нивото на свода и в северната част на сградата.

Това е наложило евакуацията на пет жилищни блока, намиращи се в съседство.

След опустошителния пожар: Катедралата „Нотр Дам” оцеля (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Работите по гарантиране на сигурността в "Нотр Дам" ще продължат около 48 часа. След това пожарникарите ще могат да влязат в сградата заедно със служители на министерството на културата, за да изнесат творби, много от които не са пострадали, заяви Нунес.
 
Няколко министри от френското правителство участваха в заседание при закрити врати под председателството на премиера Едуар Филип, за да подготвят план за възстановяване на катедралата.

Най-ценните артефакти в Нотр Дам са били спасени (ВИДЕО)

Нотр Дам
БГНЕС

Междувременно в официално обръщение към сънародниците си френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала „Нотр Дам“ ще бъде възстановена до пет години, предадоха световните агенции.

„Ние ще възстановим катедралата и ще я направим още по-хубава и аз искам това да приключи до пет години“, каза Макрон в краткото обръщение.
 
„Ние можем да го направим“, добави той.
 


АФП: Виктор Юго предрекъл пожара в „Нотр Дам“?

„На нас се пада задачата да превърнем това бедствие във възможност да се обединим и заработим заедно, след като сме премислили задълбочено онова, което сме били и онова, което трябва да бъдем, и да станем по-добри, отколкото сме. На нас се пада да намерим отново нишката на нашия национален проект“, каза той.
 
Споделям мъката ви, но също така споделям и надеждата ви“, каза Макрон на сънародниците си.

След пожара беше открита национална сметка, в която веднага започнаха да пристигат дарения за възстановяването на катедралата.
 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРА 
БТА