Електронното класиране на малчуганите вече факт
Електронното класиране на малчуганите вече факт / netinfo

Първото класиране за приема на децата общината в детските градини и ясли беше извършено успешно днес. Почти за секунди на страницата на общината излезе списъкът с приетите хлапета. Зам.-кметът Йорданка Ананиева с натискане само на един бутон на компютърната клавиатура активира класирането и секунди по-късно обяви резултатите от електронната система за записване в детските градини и ясли. Системата бе въведена тази година от Община Бургас за първи път. Общият брой на регистрираните чрез нея деца са 3205, от които са класирани 2610. Некласираните деца са 595, а свободните места още са 206. 
Електронната система показва още броя на децата и свободните места по детски градини и ясли, както най-предпочитаните от родителите детски заведения. Първите три места заеха ОДЗ 1 „Морска звезда" - 599 деца, ОДЗ 9 „Делфин" - 528 и ОДЗ 10 „Славейче" - 505.
Всички родители вече могат да проверят дали детето им е класирано на уеб страницата на Община Бургас /burgas.bg/ или направо на сайта - dzburgas.org - „Класиране", както и на място в детските учебни заведения. За подробна информация /поредност на избора, брой точки и др./, се въвежда ЕГН на детето и паролата за достъп, която са получили още при регистрацията. Списък с имената на децата, приети на първо класиране, ще бъде поставен и на видно място в детските заведения.
Резултатите бяха обявени ден по-рано, за да разполагат родители с повече време за подаване на необходимите документи в съответното детско заведение, където е прието детето. Срокът за записване е до 31 май.
От 1 до 8 юни родителите на неприетите деца могат да участват за прием във второ класиране за детските заведения, в които има свободни места с регистрация отново по електронен път, след като въведат ЕГН на детето и парола за достъп, или на място в съответното детско заведение. Резултатите от 2-ро класиране ще бъдат обявени на 12 юни.