Областен управител
Областен управител / областна администрация Сливен
Обстановката във всички населени места в Сливен и областта е спокойна. На 8 октомври в училищата и детските градини се провежда нормален образователен процес.  В някои учебни заведения, където има деца само от уязвими групи,  във вторник  отсъстват от 20 до 30 на сто от записаните ученици, което е обичайно и за други дни от началото на учебната година.

В основните училища „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ в Сливен, където вчера децата бяха масово масово отведени от родителите си, в в 8 часа в клас се явиха около 30 на сто от записаните деца и ученици.  В ОУ „Братя Миладинови“ втората смяна започва в 13 часа и се очаква, че ще дойдат още деца.  В детската градина в кв.“Надежда“ отсъстват около 30 деца от записаните. Това според ръководството не е прецедент за периода от откриването на заведението досега и няма връзка с изкуствено създадените притеснения сред семействата. Това съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски след проведени разговори с ръководителите на държавните и общинските институции в областта по повод създалата се паника сред родителите в някои квартали, породена на 7 октомври от фалшиви слухове за застрашени деца.

В понеделник, при появата на кризата, в кв.“Надежда“ в Сливен се проведе среща директора на Дирекция „Социално подпомагане“-Сливен Ваньо Матев, началника на отдел „Закрила на детето“ Стойка Колева, началника на РУ на МВР-Сливен гл.инспектор Димитър Кикьов, служители в управлението и кварталния участък, пасторите на евангелските църкви, както и лидерите на общностите в квартала.

На срещата е обяснено на местното население, че случаи на „вземане на деца“ не е имало и няма в Сливен и областта. Направени са подробни разяснения, че Национална стратегия за детето няма, защото такъв документ не е приеман.  Задачата на социалните служби, вменена им от Закона за закрила на детето, е да извършат посещения на адрес при получен сигнал, свързан с малтретиране на дете, извършено сексуално посегателство върху него или липса на условия за отглеждане. Грижата за детето може да бъде предоставена само на единия родител, на приемно семейство или в краен случай на социална институция единствено и само с решение на съда. Това често се случва, когато биологичната майка изостави новороденото си дете в лечебно заведение и отказва да се грижи за него, а биологичният баща не признава бащинството.

По инициатива на областния управител, екипите за обхвата и задържането на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения във връзка със създалата се ситуация.
ОД на МВР и ТД на ДАНС установяват инициаторите на фалшивите слухове, както и съпричастността на лицата, които ги разпространяват, в рамките на образуваното досъдебно производство. 

Събрани са данни, че напрежението в понеделник е било провокирано от майка в южната част на „Надежда“, чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга й.  Целта на посещението не е била да се отнемат децата й, а да се установи какви са условията за отглеждането им. Органите на реда проверяват и други сигнали, свързани с авторството на фалшивите слухове.

„Като областен управител призовавам всички граждани към спокойствие и разум. Основният приоритет в Сливенска област е грижата за децата, оказването на помощ и задържането им в образованието. Няма да допусна разпространението на престъпни внушения и престъпно посегателство спрямо чувствата на всеки един родител, каквато е любовта към децата му. Призовавам политическите, обществените и религиозните общности да проявят отговорност в този момент. В отношенията между жителите на Сливен и областта водещи са били разбирателството и консенсуса. Институциите полагат всички усилия за възвръщането на спокойствието в обществото, както и за разкриването на източниците на зловредните слухове“, подчерта областният управител Чавдар Божурски.