Циганите си играят с огън, който може да ги изгори жестоко
Циганите си играят с огън, който може да ги изгори жестоко / netinfo

За случая в Дебелт. Нямам какво да кажа. Едно дете е станало обект на жестока гавра. Извършителят е друго дете или момче. Пострадалото дете е българче. Насилникът му е циганин. Това е любимата схема на всички медии и на всички природозащитници, пардон правозащитници, които са простряли милосърдно десници върху главите на ромите.

Нека социолозите да анализират поради какви причини образът на циганина в България се представя в публичното пространство в изцяло негативни краски. Да, със сигурност имат основания онези хора, които смятат, че този тотално лош образ или имидж, ако ви е по-удобно, е обиден и дори расистки спрямо тези наши сънародници, но...вероятно и самите цигани не правят чак кой знае колко, за да променят подобни отрицателни обществени нагласи. Самият факт, че все повече българи не желаят да ги наричат роми, а ги обозначават със старото „цигани", трябва да послужи като някакъв сигнал. Оказва се, че българската толерантност изобщо не е възобновяем източник и количествата и намаляват застрашително.

Според масовите представи циганите у нас лентяйстват, паразитират на гърба на социалната система и вегетират с помощи за безработни, крадат, бият жени, деца, лекари, държавни и общински чиновници, изнасилват, убиват, участват дейно в манипулирания вот по време на избори и всекидневно предявяват нови и нови претенции към всички институции и граждани в България...Почти няма грях, който да не им е приписван...е все още никой не ги обвинил за фалита на КТБ. Не звучи справедливо.

Според циганите ...циганите у нас са жертви. Те винаги са в режим на оплакване и в състояние на „Бате дай или Како дай". Няма институция или човек, който да не им длъжен. Те изискват и очакват от обществото да приеме това, че не си плащат ток, вода, осигуровки, че рушат пътища, сгради, че за тях медицинската помощ и здравеопазването са безплатни, че...всеки може сам да продължи списъка. Те са жертвите на нашето българско безхаберие и понеже сме виновни за това, сме им длъжни. Това е общо взето схемата. Не изглежда справедлива.

И понеже все се говори и пише какво не могат или какво могат циганите и понеже все се размахва като плашило опасността от циганите, аз искам плахо да предупредя каква заплаха чука на вратите на циганите.

Някакси всички ние много бързо забравихме събитията в Катуница преди време. Там нещата за много малко щяха да излязат извън контрол, но по някакво чудо полицията и жандармерията удържаха полуделите от гняв български граждани, които бяха тръгнали да отмъщават на един самозабравил се цигански род.

Обръщате ли внимание на призивите за вендета, реванш, наказание и саморазправа, които се сипят по форумите под всяка информация за поредното престъпление на циганин? Те звучат ужасяващо и страшно. Защо ги подценяват?

Страхувам се, всъщност ужасно много се страхувам, че както е тръгнало...някъде в някой български град или село, в някоя циганска махала много преди да се появи полиция или жандармерия, може да се появи някой въоръжен човек, напълно неуравновесен и тотално вманиачен на тема национализъм и българско величие и да почне да стреля. Подобен психопат би направил това, за да се превърне в мъченик или в кой знае какъв измислен герой според собствените си представи. Не искам дори да си мисля колко хора ще го аплодират, а това ще означава,че сме се загубили окончателно и сме влезли в някаква мракобесна епоха.

А най-големите ми страхове произтичат от това, че във въпросните цигански махали преди да дойдат от полицията или жандармерията, може да се появи не един въоръжен психопат, а група въоръжени, която за започне да стреля наред. Поне такива призиви все по-често се размахват из форумите. Лошото е това, че групата въоръжени може да не се състои от притежатели на „жълти книжки", а от обучени и свикнали да убиват хора, обединени от някаква стряскаща и жестока кауза.

А защо може да се случи това ли? Първо защото медиите постоянно нагнетяват и подклаждат омразата към циганите. Второ, защото циганите не полагат никакви усилия, да спечелят общественото доверие.

И трето, защото модата на самозапалванията все някога ще отмине. Току виж някой, който е решил да сложи край на живота си по един такъв демонстративен начин, вземе, че тръгне към отвъдното с жителите на една циганска махала.

Дано никога не се случва това. Ще бъде ужасен начин да се появи по такъв повод новина, в която за първи път циганите са жертви, а не източник на насилие.
Бог да им е на помощ на ромите. Дано чуят какво чука на вратите им. Хубаво би било да се замислят, че все в някакъв момент насилието води до насилие и светът рухва.

Тогава ще бъде късно. За всички нас.