Чакат днес по вода линейният ускорител за Онкологията
Чакат днес по вода линейният ускорител за Онкологията / netinfo

Линейният ускорител за Комплексния онкологичен център /КОЦ/ ще пристигне днес в Бургас с кораб. Изпълнението на проекта за реконструкция и оборудване с модерна техника на центъра е в напреднала фаза. Вече е изпълнен грубият строеж на бункера, в който ще бъде настанен линейният ускорител. Това е най-модерният и ефективен уред за унищожаване на раковите клетки, където и да се намират в човешкото тяло. Полувкопаната в земята сграда е хидроизолирана, довършват се електрическата и ВиК инсталации. Строително-монтажните работи трябва да приключат в края на месеца, след което ще стартира въвеждане в експлоатация на оборудването. След пълното завършване на бункера започва да тече срок от 140 календарни дни, в който ще се случва монтирането, калиброването, тестовете на техниката, както и обучението на персонала. За всички тези дейности Община Бургас спечели 6.5 милиона лева финансиране по ОП Регионално развитие.

Осъвременяването на бургаската онкология не приключва с изпълнението на европейския проект. Със свои средства Община Бургас и "Комплексен онкологичен център - Бургас" в момента изграждат и нова специализирана поликлиника. По този начин ще се получи цял комплекс, включващ съществуващата сграда на КОЦ, а непосредствено до нея ще са бункерът с линейния ускорител и поликлиниката, която вече е изградена до трети етаж. Нейното завършване най-вероятно ще приключи догодина.

В онко поликлиниката ще има хоспис за медицинско наблюдение и поддържащо лечение на онкоболни пациенти - услуга, която в момента липсва. Идеята е да бъде осигурено висококачествено и достъпно медицинско обслужване на всички нуждаещи се от такъв тип специализирана грижа в града и областта.