Бургаски депутати „за” строгите мерки на пътя
Бургаски депутати „за” строгите мерки на пътя / netinfo

 

Да отпадне условната присъда при причинена смърт на пътя и санкцията за това престъпление да бъде затвор. Това предвиждат част от промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани безопасността на пътя. Всички те са подкрепени от групата на бургаските народни представители от ГЕРБ, която активно участва в тяхното представяне и обсъждане през изминалите месеци.

Променити в закона и тези, свързани със Закона за движение по пътищата, бяха обсъдени днес. Това стана по време на дискусия, в която взеха участие министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, роднини на загинали при катастрофи, както и народни представители от ГЕРБ - Бургас.

„Тези промени ще бъдат внесени и подкрепени от цялата група бургаски народни представители и ние заставаме плътно зад тях. Като председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения съм вносител на промените в Закона за движение по пътищата", заяви депутатът Иван Вълков.

Сред най-важните промени обсъдени днес са наказание със затвор за водачите, които причиняващи смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червен светофар или карат с превишена скорост над 50 км/ч от допустимита.

Предвижда се всички шофьори с от 0,5 до 1,2 промила алкохол в кръвта да бъдат наказвани с отнемане на книжката за половин година, а глобата да бъде от 500 до 1000 лв.
При преминаване на червен светофар санкцията ще бъде увеличена на 200 лв.