Бургас - европейско пристанище от XVI век
Бургас - европейско пристанище от XVI век / netinfo

Изпълнителният директор на Пристанище - Бургас Диян Димов получи карта на Черно море от 1559 година от президента на Международния културен център ГЕОПАН д-р Стефан Пейков. Подаръкът е признание за заслугите на ръководството на бургаското пристанище за популяризиране на картографското наследство на българското черноморие.

Тя е специално изработено пълноценно копие, което има стойност на оригинала, съхраняващ се във Френската национална библиотека в Париж, каза при връчването д-р Пейков. Той обясни, че портоланната карта на Черно море е дело на Диого Хомем - син на Лопо Хомем, официалният географ на краля на Португалия. От него до нас са достигнали 12 атласа и 11 самостоятелни карти.

Бургас  европейско пристанище от XVI век
netinfo

„По мнението на специалистите, това е една от най-красивите и същевременно информативни карти за Черно море и с малка подготовка и днес по нея може да се плава в Черно море", посочи Пейков.

Картата от 16 век показва бреговете на Черно, Мраморно и Азовско море. В средата на Черно море е поставена задължителната централна роза на ветровете с 32 посоки на вятъра. На българска територия е разположен голям надпис „Запад" (Occidens). Нанесени са 23 български пристанища. Изписани са имената на Созопол, Варна, Калиакра, Занаварда (Черна вода) и Ликостомо.

Направеното дарение на пристанище Бургас е във връзка с помощта, която оказва ръководството за представянето във Франция на впечатляваща експозиция „Европейското откриване на Черно море. Френски страници", показваща географски карти, фотографии, архивни документи и гравюри. От 1 до 18 март тази година България ще представи своето Черноморие с изложба в Културния център на страната в Париж. Изложбата се организира от Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България, Българският културен институт в Париж със съдействието на Международния търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас.