Заличават служебно над 6000 фирми
Заличават служебно над 6000 фирми / Дарик Благоевград, Десислава Янкулова

До 16 януари всяко търговско дружество или кооперация, което не е пререгистрирано в Агенцията по вписванията или не е заявило това до края на миналата година и има регистрация по ДДС, трябва да подаде в Националната агенция за приходите заявление, с което да се дерегистрира по ДДС, съобщи говорителят на НАП-Благоевград Лили Димитрова.

Ако не направи това в посочения срок, инспекторите на НАП ще  го заличат служебно от ДДС регистрите. По данни на приходната агенция процедурата засяга около 6000 фирми.

Едноличните търговци, които не са се пререгистрирали до края на миналата година, се считат за заличени по смисъла на търговския закон, но собствениците им могат до 14 януари 2012 г. да подадат заявление и да останат регистрирани по ДДС като физическо лице по така наречената доброволна регистрация.

Повече подробности за новите правила могат да се получат на телефона на Информационния център на агенцията 0700 18 700.

Националната агенция по приходите в Благоевград предлага нови електронни услуги, за които не е нужен електронен подпис. Въвежда се Персонален идентификационен код. Чрез него лицата ще могат да правят справка за трудовия си договор, за осигурителния доход, както и за пенсионния фонд, към който се осигурява. От тази година отпада задължението безработните лица да подават данъчна декларация.

Началникът на сектор "Услуги за клиента" Лилия Дивизиева посочи, че причината за това е фактът, че през миналата година значението за фиска е било минимално. Като друго облекчение за гражданите тази година Дивизиева конкретизира, че след приспаданията, годишният данък се закръглява към пълен лев. Например ако дадено лице дължи 1.99 лв., то ще трябва да заплати само 1 лев.

И през тази финансова година остава в сила облекченият ред за ползването на облекчения за ипотечен кредит за млади семейства.