/ БГНЕС
За седем от общо четиринайсетте общини в област Благоевград изборите приключиха на първи тур, предава БТА.

След публикуваните в Централната избирателна комисия резултати при 100 процента обработени протоколи става известно, че в половината общини на територията на областта местните избори са приключили. Това са общините Белица, Кресна, Струмяни, Хаджидимово, Якоруда, Симитли и Банско.

Единствено в община Банско ще има нов кмет, в останалите шест печелят досегашните градоначалници. В Банско на първи тур победа спечели независимият кандидат Иван Кадев, който беше подкрепен от широка коалиция.

В община Симитли изборите протекоха спокойно и предвидимо. За кмет на община имаше само един кандидат - досегашният кмет Апостол Апостолов. С 93.47 процента подкрепа той ще управлява общината и през следващите четири години. В шест населени места се гласува и за кмет на кметство. За всяко от тях имаше само по един кандидат.

В Белица убедително с 88.87 процента печели досегашният кмет Радослав Ревански от ДПС. Неговият опонент от ГЕРБ Мустафа Калъчов излиза от надпреварата с 8.32 процента.
Кресна, Струмяни, Хаджидимово и Якоруда запазват досегашните си кметове. Там няма да има балотаж и в населените места, където се избира кмет на кметство.
БТА