/ ThinkStock/Getty Images
Дядо от петричкото село Мендово застава пред съда за убийството на сина си. Иван С. ще бъде съден за престъпление по член 116 от НК.

Трагедията се разигра през 2015 година. Дядото живеел в Мендово заедно със съпругата си. Семейството обитавало двуетажна къща, като вторият етаж на жилището се ползвал от сина им – Р. С. Отношенията между сина и родителите били влошени, поради ежедневната употреба на алкохол от негова страна.

Затвор за шофьори, убили двама студенти при катастрофа край Златарево

В периода от 2008 г. до 2015 г. мъжът многократно бил настаняван и лекуван в психиатрично заведение с диагноза поведенчески разстройства заради алкохолизъм. Тъй като не работел, непрекъснато искал пари от възрастните си родители.

Постоянно тормозел психически и физически майка си и баща си, а когато те му отказвали пари, ги пребивал. Често, след като били малтретирани от сина си, двамата отивали в дома на дъщеря си в с. Първомай, а дядо Иван нощувал и в сламена колиба, която се намирала близо до Мендово.

Предават на съд измамник от Петрич, обещавал постове и услуги срещу пари

За агресивното поведение на  сина си възрастните родители подавали жалби до полицията и до кмета на с. Мендово.

Около 21:00 часа, на 15 юли 2016 г. мъжът отишъл при родителите си, за да търси пари. След като му било отказано, той заплашил да ги набие с дървен кол. Бащата му дал два лева и той излязъл от къщата, за да си купи алкохол.

След това дядо Иван се отправил към колибата си, за да пренощува там. Няколко часа по-късно при него дошъл синът му, който бил пиян и отново поискал пари. След първоначалния отказ агресивният мъж взел един кол и го заплашил с побой.

Предават на съд мъж, набедил полицаи от Благоевград

Обвиняемият пак му дал два лева, след което синът му се върнал в кръчмата. По-късно вечерта Р. С. се прибрал в дома си пиян и легнал да спи в стаята на втория етаж.

След полунощ възрастният мъж също се прибрал в къщата. Взел брадва и около 2:00 часа през нощта се качил в стаята, където спял синът му. Бащата му нанесъл два удара – в областта на шията и по главата, след което бързо напуснал дома си. Скрил брадвата в слама до колибата.

Около 7:00 часа, сутринта, когато съпругата му се събудила, той й казал, че синът им „вече няма да пие ракия“. След това отишъл до дома на кмета и му разказал за случилото се.

Пиян шофьор на съд за подкуп на полицаи

Кметът го придружил до къщата му, видял окървавеното тяло на пострадалия на втория етаж и се обадил на телефонен номер 112.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза се установява, че смъртта на Р.С. се дължи на обширно, напречно разположено през горната част на шията, порезно-посечно нараняване.

Условна присъда за земеделец, отглеждал канабис в оранжерия

Според вещите лица, към инкриминирания период, обвиняемият И.С. е усещал силен страх, раздразнение, безизходица, витална застрашеност, депресия. Те посочват, че той може да дава обяснения и да участва в качеството на обвиняем в наказателното производство.