/ Община Петрич

Военен паметник „Българско военно гробище - 1944“ бе открит в град Петрич. Мемориалът се намира в градския гробищен парк и бе възстановен след продължителна работа по издирване на документи от Държавен военно-исторически архив.

В Петрич ще бъде открит военен паметник „Българско военно гробище -1944“

На церемонията присъстваха и наследници на загиналите воини от градовете Добрич, Тутракан, Бобошево, София, както и представители на Президентството и Министерството на отбраната.

В ритуала се включиха военнослужещи от Бригадно командване-Благоевград. Кметът на Петрич - Димитър Бръчков, открои значимостта на обекта, който е символ на памет и признателност.

Община Петрич ремонтира килийното училище в манастира “Свети Георги“

Според наличната документация, във Военен паметник „Българско военно гробище - 1944“ за периода 1941-1944 г. са погребани общо 101 български войници. От тях от община Петрич са подофицер Вангел Георгиев Вангелов, подофицер Костадин Алексов Дойчинов, подофицер Стоян Илиев Нушев, ефрейтор Атанас Христов Димитров, редник  Ахмед Салиев Изиров, редник Тома Георгиев Рупанов.

Средствата за ремонта на военния паметник бяха отпуснати от Министерството на отбрана. Изградени са паметна плоча и военен знак - кръст за храброст.