/ Община Банско
С тържествена литургия в храма „Света Троица“ започна честването на празника на Банско. 

„Банско ревностно съхранява спомена за стародавните си традиции и се гордее с духовните авторитети на своето минало. Днес градът пази каменните къщи-крепости, обгражда с почит своите старинни църкви, поддържа огнището на вековечните си традиции. Обликът на града се променя, градът хубавее, кипи културен живот, което заедно с красотата на Пирин, одухотворява атмосферата на Банско“, съобщиха от Община Банско.

Преди 107 години, в двора на черквата, войводата Пейо Яворов обявява свободата пред събралото се множество с думите: „Братя, хвърляйте фесовете! От днес сте вече свободни българи“. 16 години преди това, най-ярката личност в борбите за освобождението на Македония и Одринска Тракия, Гоце Делчев, е назначен за главен учител в Банско.

На улица „Гоце Делчев“ се събраха гости, общественици и жители на града, за да почетат незабравения войвода. До сградата на училището днес беше открит паметник на Гоце Делчев. Отряд на Сухопътните войски с Бригадно командване-Благоевград тържествено изпълни ритуала по откриване на монумента.

Автор на паметника е скулпторът Станислав Корчев. Това е втората негова творба в града. Преди няколко години той извая образа на алпиниста Николай Проев-Пройката, който загина в Непал.