съд
съд / Снимка: Главна прокуратура
Районна прокуратура-Сандански внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Илко Б. за незаконно държане на оръжие, отправяне на заплахи за убийство с употреба на оръжие и противозаконно унищожаване на чужда движима вещ. Обвиняемият се познавал с Димитър С., с когото били във влошени отношения.

Следобед на 11.04.2018 г., при управление на лек автомобил „Сузуки Гранд Витара“ по бул. „Свобода“ в Сандански, Илко видял Димитър заедно с приятеля му, които си говорили. През отворения прозорец на колата си първият започнал да отправя обиди и заплахи спрямо опонента си, който от своя страна го игнорирал.

След известно време обвиняемият се върнал с автомобила си на същото кръстовище, където Димитър продължавал да разговаря с приятеля си, облегнат на предния капак на ползвания от него автомобил „Мицубиши Паджеро“. Обвиняемият рязко намалил скоростта на управляваната от него кола, като почти спрял на пътното платно, отворил прозореца на предната врата и на висок глас заявил на Димитър, че ще го застреля. В следващия момент обвиняемият протегнал ръката си през прозореца, насочил пистолет и натиснал спусъка му. Изстрелът бил възпроизведен от него в посока на опонента му и на неговия автомобил.

Куршумът счупил две от стъклата на автомобила. Димитър инстинктивно приклекнал на място. Възползвайки се от уплахата му Илко Б. прибрал пистолета, увеличил рязко скоростта на движение на автомобила си и бързо се отдалечил към изхода на Сандански.

Междувременно пострадалият уведомил органите на реда за случая, които незабавно посетили местопроизшествието и извършили оглед.
В хода на разследването е установено, че изстрелът е бил произведен от късоцевно огнестрелно бойно оръжие – пистолет, с калибър от 9 х 18 мм., както и че обвиняемият не притежава надлежно разрешително, изискващо се съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В своите първоначални обяснения обвиняемият отрича да е извършвал престъпленията, в които е обвинен, като твърди, че по същото време тренирал заедно с приятеля си в района на парка към хотел „Свети Врач“.