Социално слабите придружители освободени от болнични такси
Социално слабите придружители освободени от болнични такси / netinfo
Безработните на месечно социално подпомагане, които са придружители на болни лица, да бъдат освободени от такси в лечебните заведения. Това предлагат от Районния център по здравеопазване и Дирекция "Социално подпомагане" в Благоевград в писма до директорите на всички лечебни заведения в областта.

Разходите по престоя на социално слабите придружители няма да натежат на бюджета на здравните заведения, смята директорът на центъра д-р Анатолий Тачов. По думите му от 80 000 души в община Благоевград, едва 700 са на месечни социални помощи, а дневната такса за придружител в болницата в Благоевград е 7 лв.

Не на същото мнение обаче са в МБАЛ - Благоевград. Разходите по престоя на социално слабите трябва да бъде ангажимент на Агенцията за социално подпомагане, заяви заместник-директорът на благоевградската болница д-р Екатерина Чакалска.

За съжаление на този етап не можем да си позволим да поемаме разходите по престоя на неплатежоспособни придружители, тъй като не само нашето лечебно заведение, но и повечето в страната са в критично финансово състояние, допълни тя.

Освен това ние сме акционерно дружество и сме длъжни не просто да оцеляваме в пазарните условия, но и да се развиваме. категорична е д-р Чакалска.