Похищение, предавано на живо в социалните мрежи. Случаят от вторник вечер, когато мъж похити трима души и простреля четвърти в с. Вълково, коментира старши комисар Даниел Димитров, директор на полицията в Благоевград, предаде NOVA.

До обезвреждането на мъжа от с. Вълково, който беше похитил две жени, се стигна след дълги преговори и професионални действия от страна на служителите на ОДМВР - Благоевград, Института по психология към МВР и Специалния отряд за борба с тероризма - МВР. Това заяви старши комисар Даниел Димитров.  

След заложническата ситуация: Прокуратурата обвини 41-годишния мъж в 4 престъпления

Той обясни, че не е имало нужда от използване на сила при задържането на мъжа. „Специфичното на този сигнал е, че е подаден около 17:20 ч. към МВР и е подаден от самия извършител. Преди това полицията не е разполагала с информация, че това лице ще извършва престъпна дейност на територията на селото , касаеща похищаване или прострелване”, съобщи директорът. 

Относно предаването на живо във Facebook на случващото се той каза: „Новите технологии като цяло са предизвикателство за МВР, но в тази ситуация приоритет на службите беше запазването на живота на похитените лица, на похитителя и на полицейските служители на терен. Мисля, че не може да се даде отговор дали излъчването на живо е било позитив или негатив. Ние, като професионалисти, извлякохме ползите, за да можем да разрешим случая”.

Ситуацията на терен беше много динамична, много опасна, високорискова както за похитените, така и за служителите, които се опитват да разрешат ситуацията”, посочи старши комисарят и добави: „С двете жени са работили психолози, физическото им състояние е добро. Те са преживели шок и по-дълго време ще се възстановяват емоционално”.