Селски кметове обсъдиха проблема с битовата престъпност в региона
Селски кметове обсъдиха проблема с битовата престъпност в региона / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова

Кметовете на села в Пиринско разискваха на работна среща в Благоевград проблема с битовата престъпност в малките населени места. Инициатор на форума е Асоциацията за европейско развитие на българското село.

На срещата присъстваха ръководството на Областната дирекция на МВР и кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.

На провелата се дискусия бяха обсъдени възможностите за подобряване на координацията между местна власт и органите на МВР. Директорът на ОД на МВР Росен Танушев заяви, че поне веднъж месечно районни инспектори ще посещават населените места, за да се срещат с местните и да изслушват техните проблеми.

"Ние сме готови да осигурим финансиране и техника на кметствата. Залагаме и на изграждане на видеонаблюдение. Хората на село оценяват степента на сигурност по това дали решаваме тяхните ежедневни проблеми", категоричен бе кметът Камбитов.

На провелата се среща не бе пропусната и темата за бежанците. Според селските кметове бежанската вълна няма да ни подмине. Атанас Камбитов изрази желание да бъде организирана среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главния секретар на МВР комисар Георги Костов, на която кметовете от региона да бъдат запознати с мерките и действията при евентуална бежанска вълна.

Според кметът на Зелен дол Ангел Манев трябва да се обръща огромно внимание на хората, които се регистрират. Той подчерта и проблема с трафика на хора и нарколабораториите, като според него районните инспектори ще повишат ефективността при решаването този вид проблеми.