/ Вероника Атанасова
Баня е единственото населено място в страната, което празнува четири дни Възкресение Христово. Днес на Светла сряда бе отслужена тържествена света литургия в местния храм „ Свети Георги Победоносец” от Неврокопския митрополит Серафим. Стотици миряни се стекоха в светата обител, за да запалят свещица за здраве и раздадат обредни хлябове.

По традиция след литургията всички се отправят с литийно шествие до местността „ Света Варвара”, намираща се между селата Баня и Елешница, където също се отслужва  света литургия и водосвет в едноименния параклис.

В местността има минерален извор, който извира от скала и е лековит. Вярва се, че там е родена светицата Варвара. Всеки, който посети святото място задължително се умива с лековитата вода  за здраве.

Миналата година литургията бе отслужена за пръв път след тригодишно прекъсване, заради отнесеният от водите на река Места въжен мост, което спря достъпа до параклиса и лиши миряните от близките населени места да стигнат до него. Мостът бе възстановен със средства на Община Разлог.