Самоосигуряващи се физически лица внасят осигуровки по ЕГН
Самоосигуряващи се физически лица внасят осигуровки по ЕГН / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

От началото на 2010 година осигурителните вноски за самоосигуряващи се физическите лица се внасят по Единен граждански номер или Личен номер на чуждестранно лице, а не по номер на Булстат, както беше досега, информират от Териториалната дирекция на НАП - Благоевград.

Едноличните търговци, земеделските производители, тютюнопроизводителите и лицата, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност на основание на регистрация, внасят осигурителните вноски по сметка на съответната компетентна териториална дирекция на НАП, поотделно за всеки месец, като в документите за внасянето им се попълва ЕГН, ЛНЧ или служебен номер, издаден от Националната агенция за приходите.

Изменението в Наредбата за общественно осигуряване на самоосигуряващи се лица, български граждани на работа в чужбина и морските лица, касае и физическите лица - съдружници в търговски дружества или собственици на ЕООД, и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества. Последните внасят осигурителните вноски по сметката на компетентната териториална дирекция на НАП на самоосигуряващото се лице. Това означава, че ако фирмата е регистрирана във Варна, а самоосигуряващото се лице е с постоянен адрес Благоевград, вноската трябва да бъде направена по сметка на ТД – Благоевград, даде пример говорителят на НАП - Благоевград Лили Димитрова. И в този случай самоосигуряващото се лице внася осигуровките поотделно за всеки месец, а в документите за внасянето им попълва ЕГН, ЛНЧ или служебен номер, издаден от НАП на лицето.