Реабилитираха наказан за книги съдебен полицай
Реабилитираха наказан за книги съдебен полицай / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Отпадна дисциплинарно наказание срещу съдебния полицай, страстен почитател на художествената литература, Павел Тодоров. Административен съд - Благоевград, председателстван от магистрата Серафимка Мадолева, обяви за противозаконна заповедта "мъмрене", наложена на служителя в звено "Съдебна охрана" Павел Тодоров, за притежание на художествена литература.

В мотивите си съдия Мадолева е посочила, че заповедта за порицание на униформения служител, е постановена в пълно противоречие и с множество правни пороци. Не е имало законово основание от страна на наказващия орган, в случая лейтенант Димитър Сохулов - пряк шеф на Тодоров, за дисциплинарна санкция. Наказания по Закона за МВР не могат да бъдат налагани от ненадлежен орган, коментира адвокат Янчо Караджов, който е защитник на Павел Тодоров.

В началото на месец януари съдебният гард бе наказан за срок от три месеца от колегата си на по-висшестояща длъжност в звено "Съдебна охрана" Димитър Сохулов, заради това, че е съхранявал няколко книги в шкафче, намиращо се в стаята за дежурства в сградата на съда в Благоевград. Обиден от несправедливото наказание и за да защити служебната си чест и достойнство, Павел Тодоров атакува дисциплинарната заповед пред Административния съд в Благоевград.