Проекти за близо 7 млн.лева е спечелила община Сандански през 2007 година
Проекти за близо 7 млн.лева е спечелила община Сандански през 2007 година / netinfo
6 мил. 877хил.106,78 лв. е общата стойност на проектите, спечелени през 2007 година от община Сандански, съобщиха от общинска администрация.

Сред тях са проекти, спечелени по програма ФАР МТСП, ПУДООС, НДЕФ, програма ФАР ИА ФАР - МРРБ, както и проекти, спечелени по линия на ТГС България - Гърция и програма LOGO EAST, по линия на Министерството на външните работи на Нидерландия.

Това съобщи зам.-кметът на община Сандански Младен Тимчев.

Една част от проектите ще бъдат завършени през 2008 година. В това число са изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в село Вълково, който е на стойност 6 мил.463хил. 69,23 лева, както и изграждане на Бизнес център в Сандански за развитие на дейности в туризма и земеделието и промотиране на трансграничното сътрудничество и развитие. Проектът е на стойност на около 314 хиляди. Идеята е да се окаже интегрирана подкрепа за икономическо развитие и повишаване на заетостта.

Третият транш по изпълнение на изграждане на канализация в село Ново Делчево започва през тази година, като общата сума възлиза на над два милиона лева, от тях са усвоени 800 хиляди, а остатъкът е над 1 милион лв.

Частичната канализация, която ще бъде завършена през тази година в село Дамяница по програма ПУДООС е друг приоритетен ангажимент на общината.

Закриване на нерегламентирани сметища на територията на община Сандански, изграждане на Дневен център за възрастни с ментални увреждания, Мистичните пътеки към Рупите/опазване на околната среда/, както и изграждане на Детска градина в село Склаве с финансиране от Кралство Холандия на стойност 30 хиляди лв. са част от завършените проекти през периода.

Със започване на новата календарна година започна изпълнението на проект по линия на програма ФАР България-Македония ИАФАР МРРБ за подобряване атрактивността на Роженски манастир за туристически посещения. Грантовата схема за устойчиво развитие “Добросъседство”. Стойността е 600 хил. лв.

През пролетта и лятото ще бъдат извършени строителни дейности на пътя Сандански - Попина лъка в участъка след пречиствателната станция за питейна вода по посока на туристическата местност “Попина лъка”, като стойността на проекта е над един милион лева.

За периода от началото на годината до средата на 2009 година ще бъде реализиран проект, свързан с паркирането в Сандански по програма LOGO EAST. Финансирането е от Министерството на външните работи на Нидерландия и управлявана от Асоциацията на нидерландските общини, с партньор Градския регион на ХААГЛАНДЕН.

30 хиляди евро е инвестиционната част, реализирана в община Сандански.

Общата стойност на проектите за 2008 година е в размер на 26 мил.348 хил.201,97 лв.